Veel gestelde vragen (FAQ)

Neem contact met ons op

FAQ: Vind hier het antwoord op jouw vraag

Als u elektrisch gaat rijden gaat er een wereld voor u open! Om niet voor verrassingen te staan hebben wij een EV Handboek gemaakt. Hierin staat de basis van wat er handig is om te weten.

Klik hier om het EV Handboek te downloaden!

Als u een backoffice abonnement afneemt voor uw laadpaal thuis, kunt u via mijn EV-Account uw privé gemaakte stroomkosten voor het opladen van de auto automatisch verrekenen met uw bedrijf of leasemaatschappij. Alle laadsessies worden geregistreerd en betaald via uw zakelijk geregistreerde laadpas. Vervolgens worden alle privé gemaakte stroomkosten maandelijks automatisch uitgekeerd op uw privérekening. Voorafgaand aan de installatie van uw laadpunt wordt de backoffice alvast door ons ingeregeld en maken wij een account voor u aan. Nadat uw laadpunt is geïnstalleerd zorgen wij er voor dat ook het laadpunt aan uw EV-Account wordt gekoppeld en u meteen zorgeloos kunt laden.

EV Company verzorgt de levering en de installatie van de laadoplossing die bij u past. Wanneer u een auto van de zaak heeft en thuis wilt laden, worden de kosten vaak automatisch verrekend.
Via het backoffice abonnement kunt u uw privé gemaakte stroomkosten voor het opladen van de auto automatisch verrekenen met uw bedrijf of leasemaatschappij. Alle laadsessies worden geregistreerd en betaald via uw zakelijk geregistreerde laadpas. Vervolgens worden alle privé gemaakte stroomkosten maandelijks automatisch uitgekeerd op uw privérekening. Nadat uw laadpunt is geïnstalleerd zorgen wij er voor dat ook het laadpunt aan uw account wordt gekoppeld en u meteen zorgeloos kunt laden.

Om deze stroomkosten zakelijk toe te kennen, stellen wij uw prive IBAN nummer in als ontvanger van alle laadtransacties en worden de stroomkosten maandelijks gecrediteerd en doorbelast aan uw werkgever.

Alle laadsessies worden in het systeem opgeslagen en doorgestuurd naar de backoffice. Hierin worden alle gemaakte kosten opgeslagen. De laadsessies die gedaan worden gedurende een maand worden gefactureerd rond de 15e van de volgende maand doordat het tijd kost om alle data van de backoffice overzichtelijk te maken. De werkgever die de kosten moet betalen ontvangt dus de factuur en u als klant ontvangt een creditnota. De kosten zijn door de klant gemaakt, maar moeten natuurlijk betaald worden door de werkgever. Vanaf het moment dat de creditnota door de klant ontvangen is, kan het tot 6 weken duren tot deze uitbetaald wordt. Kortom, de gemaakte thuis laadkosten in januari heeft u tussen 15 en 31 maart weer op de eigen rekening staan.

Vanaf de ingebruikname van de laadpaal bij u thuis ontvangt u via onze partner Threeforce. B.V. of ShellRecharge B.V. een vergoeding voor het thuisladen ontvangen. Deze vergoeding komt tot stand door de betaling van uw werkgever. Deze vergoeding door uw werkgever is aan een aantal regels gebonden, waaronder die van de belastingdienst. De belastingdienst verwacht dat u als maximale vergoeding voor uw thuisstroom de werkelijke kosten retour ontvangt. Een hogere vergoeding kan worden belast.

EV Company heeft een adviserende rol in de totstandkoming van uw thuisvergoeding. Wij zijn in gesprek met leasemaatschappijen en werkgevers hoe we de vergoedingen kunnen laten blijven aansluiten op de huidige bewegingen in de prijzen van elektriciteit. Uiteindelijk stelt uw werkgever de vergoeding vast en kijkt de belastingdienst mee naar te hoge vergoedingen ten opzichte van de werkelijke kosten.

Via onderstaande link kunt u uw wijziging aanvragen:
EVC Algemene tarievenwijziging (evcompany.eu)

Thuisbelastingbalans, ook wel "Home Load Balancing" genoemd, is een essentieel onderdeel van een efficiënt thuislaadsysteem voor uw elektrische auto. Het helpt niet alleen om het laadproces te versnellen, maar ook om overbelasting van uw thuisnetwerk te voorkomen, wat kan leiden tot stroomonderbrekingen of - in extreme gevallen - zelfs schade aan uw apparatuur.

Home Load Balancing werkt door continu de totale energiebehoefte van uw huis te meten en deze informatie te gebruiken om het opladen van uw auto aan te passen. Het kan bijvoorbeeld het laadvermogen van uw auto verlagen als andere huishoudelijke apparaten veel stroom verbruiken. Hierdoor wordt overbelasting voorkomen en blijft uw elektriciteitssysteem stabiel en veilig.

Daarnaast kan Home Load Balancing ervoor zorgen dat uw elektrische auto zo snel mogelijk wordt opgeladen wanneer er weinig andere stroomvraag in het huis is. Zo wordt uw auto snel opgeladen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het overbelasten van uw elektriciteitsnet.

Het installeren van een Home Load Balancing systeem vereist professionele installatie en configuratie om ervoor te zorgen dat het correct en veilig werkt. Het systeem zorgt voor een efficiënt, veilig en snel oplaadproces, waardoor u het beste uit uw elektrische auto kunt halen. Bij ons vindt u alle informatie en ondersteuning die u nodig heeft voor een succesvolle Home Load Balancing installatie.

Fiscale voordelen zijn verbonden met de aankoop van een elektrische auto. Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van belasting, BPM en motorrijtuigenbelasting. De vrijstelling staat ingesteld tot en met 2024. Leaserijders betalen 16% bijtelling voor een volledig elektrische auto. Bedrijven die elektrisch rijden stimuleren en openbare oplaadpunten willen faciliteren, kunnen in aanmerking komen voor een subsidie. Door al deze fiscale voordelen met betrekking tot elektrische auto’s, zijn er veel vragen over de exploitatiekosten van de elektrische auto.

De kosten van het opladen zijn afhankelijk van de locatie, de hoeveelheid elektriciteit die wordt gebruikt en het tarief dat wordt toegepast. Het zakelijke laadtarief is ongeveer 12 cent per kW, het openbare laadtarief is ongeveer 40 cent per kW en de kosten voor het gebruik van een snellader liggen tussen de 50 en 80 cent per kW.

Via deze link vind je een overzicht van alle publieke laadstations in Europa. Voor uw gemak heeft EV Company een eigen applicatie met daarin een kaart met alle laadpunten in Nederland. Hierbij staat ook aangegeven of deze beschikbaar of bezet zijn en hoe snel het laadstation uw elektrische auto op kan laden.

Nu te downloaden in de Apple Store en in de Google Play Store

De oplaadsnelheid van uw elektrische auto hangt af van verschillende factoren, waaronder het type oplaadstation en de huidige batterijstatus. Over het algemeen, hoe hoger het vermogen (uitgedrukt in kilowatt) van het oplaadstation, hoe sneller de accu wordt opgeladen.

Er zijn twee hoofdtypen oplaadtechnologieën: AC (wisselstroom, aan huis opladen) en DC (gelijkstroom, snelladen). De meeste AC-oplaadstations hebben een oplaadtijd van 6 tot 8 uur om uw auto van helemaal leeg tot volledig opgeladen te krijgen. Deze stations zijn ideaal voor langdurige stops, bijvoorbeeld 's nachts of tijdens uw werkdag. Aan de andere kant kunnen DC snelladers, ook bekend als "snelladers", uw auto in 15 tot 30 minuten tot 80% opladen. Deze oplaadstations zijn perfect voor lange reizen waarbij u uw auto snel wilt opladen en vindt u vaak bij een benzinepomp..

De oplaadsnelheid van uw auto bij een AC laadpunt, de laadpunten die aan huis of in de wijk te vinden zijn, hangt ook nog af van of u een 1-Fase auto of 3-fase auto hebt. We leggen u graag meer uit over 1 of 3 fase bij de volgende vraag.

De formule P (Watt) = U (Voltage) x I (Ampère) kan worden gebruikt om het vermogen van het oplaadstation te berekenen. Hierbij staat P voor vermogen, U voor voltage en I voor stroom. Het is echter raadzaam om een professioneel te raadplegen voor de installatie van een thuislaadstation, om te zorgen voor de correcte en veilige installatie en het optimale gebruik van uw elektrische installatie.

Het belangrijkste verschil tussen 1-fase en 3-fase laden heeft te maken met de snelheid waarmee uw elektrische auto wordt opgeladen. 1-fase laden wass vroeger de standaard manier van opladen en voor in huishoudelijke omgevingen. Het maakt gebruik van één enkele fase van het elektriciteitsnet en biedt gewoonlijk een laadvermogen tot 7.4 kW. Hoewel dit voldoende kan zijn voor dagelijks gebruik en overnachtladen, kan het proces van volledig opladen van de accu van de auto nog steeds een aantal uren duren.

Aan de andere kant maakt 3-fase laden gebruik van drie fasen van het elektriciteitsnet, waardoor het een aanzienlijk hoger laadvermogen kan bieden. Het vermogen kan oplopen tot 22 kW, maar de meeste huisaansluitingen en 3-fase elektrische auto's zijn niet gemaakt voor deze laadsnelheden. Doorgaans zal het maximale vermogen van een 3-fase laadpaal aan huis 11 kW aan vermogen leveren. Ten opzichte van de 1-fase laadpaal, betekent dat uiteraard dat het opladen van de accu van uw auto aanzienlijk sneller kan worden voltooid.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle elektrische auto's 3-fase laden ondersteunen. Het is dus cruciaal om uw elektrische auto en de bijbehorende laadvereisten goed te kennen voordat u een laadpunt aanschaft. Op deze manier kunt u het juiste laadstation kiezen dat voldoet aan uw behoeften en de mogelijkheden van uw auto optimaal benutten. Bij ons vindt u alle informatie en ondersteuning die u nodig heeft om de juiste keuze te maken en uw elektrische auto efficiënt en veilig op te laden.

Een elektrische auto kan direct worden opgeladen via het stopcontact met een zogeheten thuislader. Soms krijgt u die geleverd bij de elektrische auto, maar u kunt deze altijd bij ons bestellen. Het maximale vermogen van een thuislader is 3,7 kW, maar dan dient u het stopcontact aan te sluiten op een aparte stroomgroep in de meterkast. Een thuislader is een prima uitkomst voor een plug-in hybride (PHEV) auto.

Kijk op onze storingspagina om alle veel voorkomende storingen door te nemen en zelf uw storing te verhelpen. Komt u er niet uit, dan kunt u via het formulier op de storingspagina uw storing aanmelden. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk helpen om uw storing te verhelpen.

× EV Helpdesk Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday