020-7657000

Regel- en wetgeving 

Europese regel- en wetgeving verplicht elke partij die iets wil verkopen om van tevoren aan de consument aan te geven wat hun prijzen zijn. Dat geldt voor de supermarkt op de hoek, maar ook de EV-markt, die zich al jarenlang voornamelijk meer op de technologische innovatie heeft gericht. Om de service naar een hoger niveau te tillen en aan de regelgeving te voldoen tonen nu in alle laadpaal apps per vorig jaar 1 december alle prijsinformatie voor, na en tijdens de laadsessie. 

Gratis laden naar prijstransparantie 

In Nederland is in 2008 de EV-markt ontstaan. Het begon allemaal als een innovatief project, waarbij bestaande auto’s werden omgezet naar elektrisch en de eerste laadpalen in elkaar werden gezet. Om het elektrisch rijden te stimuleren was het laden in de beginperiode nog gratis, maar naarmate de groei van het aantal elektrische voertuigen, laadpalen en er een prijs per kWh werd gerekend, ontstond er vanuit de regel- en wetgeving druk op de EV-sector om duidelijkheid te verschaffen over de kosten van het laden. Dit betekent dat er meer informatie moest worden gedeeld dan alleen de eindprijs. Om dat mogelijk te maken moest protocollen en systemen worden aangepast. In 2012 werd er een begin gemaakt met het verzamelen van alle informatie over de locaties van de laadpalen en de tarieven op het laden, maar de kwaliteit van de database liet nog te wensen over.  

Belangen van de stakeholders 

Het ACM gaf al aan in 2017 dat ze de situatie nog even te dogen, maar wel dat er duidelijkheid moest komen. Tussen alle firma’s in de branche. Van operators van laadpalen (CPO’s) tot aan de uitgevers van de laadpassen (eMPS’s) hebben beiden hierin een groot aandeel. Prijstransparantie zou het gevolg zijn van inzicht hebben over waar het geld wordt verdiend, zodoende ontstond er een politiek spel. Hierop het gevolg dat er een sectoroverleg was plaats gevonden en daarbij een aantal oplossingen zijn voorgedragen, zoals de laadpaal verwijzen naar een website met een overzicht van de prijzen. Alleen de prijs van een laadsessie bestaat uit twee componenten; de prijs die je betaalt aan de laadpaal (CPO), en de prijs voor het gebruik van de laadpas (e-MSP). Samen bepalen zij namelijk de eindprijs. Als CPO is het dus lastig om iets over de uiteindelijke prijs te zeggen, want die weet weer niet wat de e-MSP rekent. Dit was voornamelijk de boosdoener die transparantie in de weg stond.  

Altijd de actuele prijsinformatie in de app

Het ACM gaf aan dat de sector per 1 december 2020 prijstransparant moest zijn. Om daar gehoor aan te geven en de app naar een beter niveau te tillen hebben wij veel werk verricht. Dit zie je ook terug in het resultaat. 

De prijs die in de app wordt getoond krijgen wij op de volgende manieren door: 

  • De prijs voor het laden binnen ons netwerk wordt bepaald en doorgegeven door de laadpaal eigenaar/ uitbater naar ons. 
  • De prijs van het laden krijgen wij door vanuit een andere partij die gebruikmaakt van een ander netwerk.  
  • Niet alle providers (Vooral in het buitenland) geven hun prijzen door. In dit soort scenario’s hanteren wij een gemiddelde prijs die bij de laadpaal past. De prijs wordt gebaseerd op historische data. Het kan zo zijn dat dan de prijs lager of hoger is dan dat je gewend bent. Als wij meer informatie ontvangen van de eigenaar van de laadpaal over de prijs passen wij dit z.s.m. aan. De prijs die weergegeven wordt in de app is de prijs van de laadpaal eigenaar plus eventuele bijkomende kosten van de serviceproviderDe prijs in de app is altijd de prijs die ook wordt doorberekend. Ondertussen blijven we de app continu optimaliseren.  

 

 Download onze app 

  • De app biedt veel mogelijkheden en kan natuurlijk gelinkt worden aan uw eigen EV Company Laadpas of sleutelhanger.  
  • Altijd een laadpaal bij u in de buurt. U kunt makkelijk een publieke laadpaal vinden in de buurt d.m.v. de digitale map 
  • Transacties bijhouden. U kunt eenvoudig informatie over de historische transacties bekijken met de applicatie. 
  • Online registratie. Vraag direct met behulp van de app een gratis Laadpas aan en u kunt direct beginnen met laden. 
  • Betalen met PayPal. 

apple store knop  play store knop

 

Translate »