020-7657000

Selecteer uw automerk en ontdek de beste laadoplossing voor uw EV

 

 

Geschiedenis van de elektrische auto

De eerste elektrische auto’s waren schaalmodellen, gemaakt door de Nederlander Sibrandus Stratingh. Hij baseerde zijn auto op berekeningen van Michael Faraday, pionier op het gebied van elektriciteit.

Aan het eind van de 19e eeuw kreeg de elektromotor concurrentie van de brandstof motor. Het grootste probleem met elektrische auto’s was de energiedichtheid van oplaadbare batterijen. Deze waren circa 80 tot 300 keer kleiner dan die van benzine en diesel. Daarom moesten elektrische auto’s met zware interne batterijen worden uitgerust, waardoor de snelheid en het bereik van het vervoersmiddel ernstig beperkt waren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de jaren zeventig werd de elektrische auto weer relevant door brandstof tekorten, maar het duurzame concept kwam nog niet van de grond.

In de jaren 90 kreeg de elektrische auto opnieuw een opleving. Grote merken zoals Ford en GM ontwikkelden elektrische auto’s. Het Amerikaanse programma ‘zero emission vehicles’ presenteerde een stappenplan om de Amerikaanse wegen uitstoot-vrij te krijgen. Hoewel dat plan destijds niet aansloeg en de ontwikkelde EV’s werden vernietigd, legde het een basis voor de duurzame trend van vandaag de dag.
Sinds 2008 heeft de elektrische automobiliteit een enorme vlucht gemaakt. Met de productie van de Tesla Roadster en EV projecten van Toyota en Honda kreeg de elektrische auto een nieuwe identiteit. Inmiddels heeft bijna ieder automerk een elektrisch exemplaar in de productie. De mogelijkheden om elektrisch te rijden zijn nu enorm groot.

Translate »