020-7657000

Vierduizend euro subsidie voor een nieuwe en tweeduizend voor een gebruikte elektrische auto. Particulieren kunnen dat naar verwachting vanaf 1 juli aanvragen als ze een elektrische auto aanschaffen of privé leasen. Het gaat daarbij om auto’s uit de middenklasse (€12.000 tot €45.000), zowel nieuw als gebruikt. Met deze subsidie wordt een afspraak uit het klimaatakkoord nageleefd. Naast subsidie komt er voor gebruikte auto’s een check op de batterij, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. 

 

Klimaatakkoord

In het klimaatakkoord, dat in juni vorig jaar werd gesloten, is afgesproken om elektrisch rijden financieel te stimuleren met een budget van zo’n 250 miljoen euro tot eind 2025. Dit is het maximale bedrag dat in totaal in de jaren tot 2025 beschikbaar is, er kan onder de regeling dus niet meer geld worden uitgekeerd aan subsidies.
Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen uitlaatgassen uit, en dragen daarmee bij aan het klimaat en de schone lucht. Ook wordt er hard gewerkt aan de andere voorwaarden om elektrisch te kunnen rijden. Er komen veel laadpalen bij en er wordt geïnvesteerd in de capaciteit van het stroomnet. Daarnaast  wordt gewerkt aan goede recycling en verantwoord gebruik en productie van batterijen.

 

Regeling voor betaalbare elektrische auto’s

De regeling is bedoeld om elektrisch rijden voor particulieren in een middenklassenauto dichterbij te brengen. Daarom komen alleen emissieloze personenauto’s, zowel gebruikt als nieuw, met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro en minimale actieradius van 120 kilometer in aanmerking.
Om misbruik te voorkomen kan de subsidie alleen worden verkregen bij aankoop of lease via een erkend bedrijf en kan een particulier slechts één keer subsidie aanvragen. Omdat elektrische auto’s een steeds lagere aanschafprijs hebben, loopt het subsidiebedrag de komende jaren terug voor nieuwe auto’s. Voor gebruikte auto’s blijft het 2000 euro. Nederland is vooralsnog het enige land in Europa dat subsidie op de aanschaf of lease van gebruikte elektrische auto’s invoert.

 

Subsidie voor koop en lease?

Voor kopen geldt een iets andere regeling dan voor lease. Wanneer u een elektrische auto koopt en het bedrag betaald hebt, ontvangt u direct uw subsidie. Dit verschilt dus of de auto gebruikt is of nieuw aangeschaft wordt. Hier zitten wel voorwaarden aan verbonden. Wanneer de elektrische auto binnen 3 jaar wordt ingewisseld voor een andere elektrische auto, verandert er niets. Wanneer u wisselt naar een diesel of benzine auto, zal u het resterende bedrag terug moeten betalen.

Voor lease geldt hetzelfde bedrag als voor koop. Omdat een lease contract maandelijks verloopt, zal de subsidie ook maandelijks op uw rekening gestort worden. Voorbeeld: Als u een leasecontract van 36 maanden heeft, betekent het dat u iedere maand €111,- subsidie krijgt gedurende de leaseperiode.

 

Laadvoorziening en 50.000 kilometer?

Aan alleen een elektrische auto heeft u natuurlijk niet voldoende. Bij een elektrische auto hoort natuurlijk ook een laadvoorziening en stroom om te kunnen rijden. Van het subsidie bedrag hebben wij een berekening gemaakt. EV Company heeft het grootste assortiment aan laadoplossingen, zowel thuis als op kantoor. De ICU EVe Single Pro-Line is al volledig bij u geïnstalleerd voor ongeveer €2500. Dit laadstation is uitgerust met loadbalancing en verbonden met de backoffice en daarom een goede keuze om thuis te kiezen. Na de aanschaf van een laadstation, blijft er nog €1500 over. In ons artikel ‘wat komt er allemaal kijken bij elektrisch rijden?’ hebben wij berekend dat er per elektrische kilometer, €0,03 cent wordt betaald.

Kortom, voor het originele aanschafbedrag van uw elektrische auto heeft u nu de auto, een laadstation voor thuis en 50.000 kilometer bij elkaar! 

 

Translate »