020-7657000

Subsidies

Subsidies elektrische auto

Elektrisch rijden heeft een aantal fiscale voordelen. Niet alleen subsidies op de aanschaf of lease van het voertuig, maar ook op het laadstation, de laadkabel en het installeren van het laadstation komen in aanmerking voor de MIA regeling (Milieu Investeringsaftrek).

U bespaart niet alleen brandstof, maar u profiteert ook van belastingvoordelen en subsidies. De voordelen beginnen bij de vrijgestelde belasting op de aanschaf van de auto, de zogeheten BPM. Daarnaast is er vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting of houderschapsbelasting. Voor zakelijke rijders die meer dan 500 kilometers privé rijden, bedraagt de bijtelling 4%. Bij de aanschaf van een elektrische auto en laadpaal kunt u aanspraak maken op de MIA en VAMIL regeling.

Alleen nog schone auto’s in 2050

Het transport veroorzaakt een kwart van alle schadelijke CO2-uitstoot. Het kabinet wilt dat er in 2050 in Nederland alleen nog maar schone auto’s rondrijden. Elektrische auto’s zijn schoon en moeten daarom voor iedereen betaalbaar en aantrekkelijk zijn. Daarom biedt het kabinet ook in de komende jaren nog steeds belastingvoordelen aan bezitters van elektrische auto’s.

 

MIA en Vamil

Ook laadpalen kunt u fiscaal voordelig aanschaffen met de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Laadpalen kunnen vermeld worden onder de code F3720 oplaadpunt voor elektrische voer- of vaartuigen. Een melding moet een minimale investering hebben van €2.500,-.

De regeling is van toepassing vanaf de datum dat de verplichting wordt aangegaan, dus vanaf het moment van het tekenen van de offerte. Houdt er wel rekening mee dat u 3 maanden heeft voor een aanvraag van de MIA regeling.

Heeft u uw auto al aangemeld, maar wilt u deze wel meenemen in de MIA-regeling? Dan moet u binnen 3 maanden de laadpaal ook melden onder de MIA.

Wilt u meer informatie over de fiscale voordelen of subsidies die voor u van toepassing zijn? ga dan naar de website van de belastingdienst.

Laadpaal bij aanschafprijs van de auto voegen
Mocht het MIA-bedrag nog niet volledig gebruikt zijn voor de aanschaf van een auto, dan kunnen ook laadpalen tot een bedrag van 2.500 euro worden meegeteld in dezelfde aanvraag. Heb je dat bedrag reeds overschreden, dan kun je geen MIA aanvragen voor een dergelijk oplaadpunt. Voor laadpalen die meer dan 2.500 euro kosten, kun je een aparte MIA-aanvraag doen.

 

Voorwaarden MIA

Iedere onderneming die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, kan in principe gebruikmaken van de MIA/VAMIL. U komt in aanmerking voor de MIA/VAMIL als uw investering voldoet aan de volgende 5 voorwaarden:

  • Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst.
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
  • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.
  • Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn.
  • U kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

 

 

 

BPM

Kopers van een nieuwe elektrische auto hoeven op dit moment nog geen aanschafbelasting (bpm) te betalen. Dit voordeel wordt verlengd tot 2025. Het is wel zo dat als u in 2025 een nieuwe elektrische auto aanschaft, u hiervoor eenmalig een bedrag van €360 per auto aan bpm betaald. Het bedrag stijgt na 2025 elk jaar mee met de inflatie.

 

MRB voor Plug-In Hybrides

Auto’s met een CO2 uitstoot van 0 gram, dus alleen waterstofmodellen en volledig elektrische auto’s, zijn vrijgesteld van mrb (motorrijtuigenbelasting). Dit is al jaren en gold eerst tot en met 2020. Deze huidige regeling is verlengd tot en met 2025. Bij de Plug-In Hybride met een CO2 uitstoot van 1 tot 50 gram/km geldt er tot en met 2024 een half tarief. Dit houdt in dat de mrb op dezelfde wijze wordt berekend als bij een reguliere personenauto met een verbrandingsmotor, maar dat dan slechts de helft in rekening gebracht wordt.

 

Bijtelling

4Zakelijke leaserijders die per jaar meer dan 500 privé-kilometers rijden betalen bijtelling. De bijtelling van volledig elektrische auto’s bedraagt 12% over de fiscale waarde. Vanaf 2019 betaalt men ook bij volledig elektrische auto’s, met een fiscale waarde boven de 40.000 euro, 12% bijtelling tot de waarde van 50.000 en 22% bijtelling over het restant boven de 50.000 euro.

Jaar Volledig elektrisch Overige
2018 4% 22%
2019 4% (tot €50.000) 22%
2020 8% (tot €45.000) 22%
2021 12% (tot €40.000) 22%

Subsidies van provincies en gemeenten

Veel provincies en gemeenten verstrekken zelf subsidies om elektrisch vervoer te stimuleren. Doorgaans gebeurt dit in de vorm van gratis publieke laadpunten die op aanvraag geplaatst kunnen worden. Ook zijn er gemeenten die slooppremies en aanschafsubsidies aanbieden. Voor de actuele mogelijkheden voor subsidie voor een elektrische auto kun je het beste contact opnemen met de gemeente.

 

Offerte of meer informatie?

Vraag een offerte aan of bel ons direct op +31(0)20 765 7000

Wilt u publiek goedkoper laden, vraag dan onze EV Laadpas aan, geen abonnementskosten, gratis laadpas en de laagste transactiekosten van 10 cent per laadbeurt.

Translate »