020-7657000

Vroeger dacht men bij een elektrische auto vaak aan een onaantrekkelijke en trage wagen. Dit beeld is echter compleet veranderd. De elektrische auto is qua uiterlijk tegenwoordig zelfs moeilijk te onderscheiden van de traditionele auto. Merken zoals Tesla, Porsche en Audi hebben een enorme bijdrage geleverd aan het stoere imago van de elektrische auto. Naast het feit dat de elektrische auto in veel verschillende soorten modellen verkrijgbaar is, brengt elektrisch rijden ook veel voordelen met zich mee. Maar wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Natuurvriendelijkheid

Het is misschien vanzelfsprekend, maar het grootste verschil tussen de elektrische en de traditionele auto is dat de elektrische auto geen CO2 uitstoot. Er is sprake van geen vervuilde uitstoot en er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt. De elektrische auto heeft een grote invloed op het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Het is echter wel van belang om rekening te houden met het type stroom die gebruikt wordt om de elektrische auto op te laden. Hoe groener de stroom, des te natuurvriendelijker de auto. Een voorbeeld van groene stroom is opgewekte stroom door middel van zonnepanelen. Met zonnepanelen kan stroom zelf opgewekt worden. Bij deze manier van energie opwekken worden geen broeigassen uitgestoten en is dus volledig natuurvriendelijk. 

Lagere kosten voor gebruik en onderhoud

Een elektromotor heeft veel minder bewegende delen dan een verbrandingsmotor. Dat betekent dat er veel minder slijtage plaatsvindt in de motor van de elektrische auto. Daarnaast hoeft er ook geen rekening gehouden te worden met het verversen van de olie en zijn er ook minder onderhoudsbeurten vereist. De banden van de elektrische auto hebben echter wel meer onderhoud nodig. Elektrische auto’s wegen meer en hebben een hoge motorkoppel, waardoor de banden van de elektrische auto eerder vervangen moeten worden dan bij een traditionele auto. 

Ook betaal je momenteel geen wegenbelasting voor een volledig elektrische auto. Het kabinet heeft het belastingvoordeel verlengd tot aan 2024. Het kabinet wilt graag elektrisch rijden stimuleren om bij te dragen aan een beter klimaat.

Thuis voor de deur opladen

Hoeveel kost het opladen van de elektrische auto? In plaats van de auto volpompen met brandstof moet de batterij van de auto worden opgeladen. De prijzen van diesel, benzine en elektriciteit zijn wisselend en vaak niet goed te voorspellen. De kosten van een openbare laadpaal zijn in de afgelopen jaren gestegen, maar de kosten van het laden thuis of op kantoor zijn erg laag. Wanneer men de kosten van laden thuis of op kantoor vergelijkt met de kosten van diesel of benzine, is het rijden van een traditionele auto twee keer zo duur als het rijden van een elektrische auto. 

Een stuk vlotter optrekken

Zoals eerder genoemd heeft een elektrische auto een hoog motorkoppel, waardoor de elektrische auto veel sneller kan optrekken dan de traditionele auto. Het optrekken verloopt veel efficiënter en gelijkmatiger, omdat de elektrische auto geen schakelbalk heeft. Dit zorgt voor een verhoogd rijcomfort.  

Een rendement van 90%

Als we praten over het rendement van de motor, dan praten we over de efficiëntie van het energieverbruik. Een traditionele verbrandingsmotor heeft enkel een rendement van 30%, dus 70% van de energie gaat verloren in de vorm van warmte. De elektrische auto heeft echter een rendement van 90% en is dus veel efficiënter wat betreft energiegebruik. Daarnaast fungeert de elektromotor als generator wanneer de elektrische auto remt. Bij het remmen wordt de energie omgezet en de batterij opgeladen. 

De elektrische auto is enorm geruisloos 

Een traditionele auto met een verbrandingsmotor werkt op gecontroleerde ontploffingen, waardoor geluid ontstaat. Als je ooit een elektrische auto hebt zien rijden, dan is het waarschijnlijk opgevallen dat de auto zeer weinig tot geen geluid maakt, in tegenstelling tot de traditionele auto. Bij de elektromotor is de aandrijving puur elektrisch gegenereerd, waardoor er minder geluid gecreëerd wordt. Dit vermindert het lawaai op drukke wegen. De elektrische auto kan echter zo geruisloos zijn dat voetgangers de auto niet horen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, hebben sommige elektrische auto’s een aparte claxon voor voetgangers.Tenslotte hoor je als je in een elektrische auto zit ook minder geluid. Alleen bij hoge snelheden hoor je de banden op het wegdek en het geruis van de wind. 

Voordelen:

  • Geen vervuilende uitstoot
  • Minder onderhoudsbeurten vereist
  • Thuis of op kantoor oplaadbaar
  • Sneller optrekken
  • Een geruisloze rijervaring 

 

 

Translate »