020-7657000

Wat is het verschil tussen AC en DC laden?

Bij elektrisch rijden zijn er twee soorten ‘brandstoffen’ die in de elektrische auto’s kunnen worden gebruikt. De benamingen van de 2 brandstoffen zijn; AC (Wisselstroom) en DC (Gelijkstroom). Het vermogen wat afkomstig is van het elektriciteitsnet is altijd AC. De accu’s zoals in de elektrische auto, kunnen echter alleen stroom opslaan als DC. Hierdoor hebben de meeste elektronische apparaten een ingebouwde converter in de stekker. Misschien besef je het niet, maar wanneer een apparaat zoals je smartphone oplaadt, converteert de stekker wisselstroom naar gelijkstroom.

AC laden voor elektrische voertuigen

In de elektrische voertuigen zit er al een converter ingebouwd. Het wordt ook wel de geïntegreerde lader genoemd, terwijl het in werkelijkheid een converter is. Dit converteert stroom van AC naar DC en leidt de stroom dan vervolgens naar de accu van de elektrische auto. Momenteel is dit de meest voorkomende laatmethode voor elektrische voertuigen. De meeste laders gebruiken ook wisselstroom.

Klik hier voor onze thuis- en kantoor laders!

 

DC laden voor elektrische voertuigen (Snelladen)

De stroom die van het elektriciteitsnet komt is altijd AC. Het verschil tussen AC en DC laden is de locatie waarmee het AC-vermogen wordt omgezet binnen of buiten de elektrische auto. In tegenstelling tot AC laders, zit bij een DC lader de converter er al zelf in. Dit betekent dat het stroom rechtstreeks naar de accu van de auto leidt en de geïntegreerde lader dan niet nodig is om het te converteren. Zo kan een Hyundai IONIQ 5 slechts binnen 18 minuten van 10 naar 80 procent opgeladen worden. De DC laders zijn sneller, groter en een interessante doorbraak als het gaat om de EV’s.

Klik hier voor onze snelladers!

 

Conclusie AC DC laden

Met de razendsnelle opkomst van de elektrische auto’s zien we het aantal laadpalen in Nederland hard groeien.

De meeste publiekelijke laadpalen maken gebruik van AC laden, tot een laadsnelheid van maar liefst 22 kW. Tesla superchargers of DC laders zijn vaak te vinden bij grote hotels of langs de snelweg en bieden beiden dan de mogelijkheid om sneller op te laden. Gezien de complexiteit van een DC lader zijn de installatie en de productiekosten hoger. Hoe snel je auto oplaadt is afhankelijk van de auto (wel/geen geïntegreerde lader) en het vermogen van het oplaadpunt.

 

Translate »