020-7657000

Elektrisch rijden is wel natuurlijk even anders dan het rijden in een traditionele benzine- of dieselauto. Er zullen steeds meer automobilisten hier achter komen, nu er steeds meer betaalbare e-auto’s op de EV markt komen en de belangstelling hiervoor snel toeneemt. EV company zet alles wat je moet weten over elektrisch rijden op een rij. 

 

Energiekosten

Elektriciteit is per kilometer goedkoper als benzine, maar hoeveel goedkoper hangt sterk af vanwaar je de auto laad opladen. We geven een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld                                                                                                 Kosten per kilometer

Laadpaal thuis                                                                                                     € 0,03

Laadpaal openbaar                                                                                             € 0,06

Snellader                                                                                                               € 0,09

Gemiddelde energiekosten per km                                                                   € 0,06

 

Verschillende laadlocaties

Laadpaal Thuis

Thuis opladen is het goedkoopst, je betaalt namelijk dan de kilowattuurprijs direct aan je eigen energieleverancier. Momenteel ligt de prijs per kilowattuur (kWh) op ongeveer € 0,23. Gaan we uit van een efficiënte elektrische auto met een verbruik van 15 kWh per 100 kilometer, daardoor geeft dit een kilometerprijs van € 0,03 cent. In vergelijking, met een benzine auto die 6 liter per 100 kilometer verbruikt (1 op 16,7) kost een literprijs van €1,65 dus ongeveer €,10 per kilometer.

Laadpaal openbaar

Wanneer je een elektrische auto gaat opladen op een openbare laadpaal, dan betaal je doorgaans meer per kWh. De aanbieder van die laadpaal moet immers ook voorzien in kosten voor aanleg, onderhoud en natuurlijk wilt de aanbieder ook winst genereren. De tarieven op de laadpalen zijn natuurlijk verschillend, zo betaal in een dorpje net buiten Amsterdam € 0,25 cent en midden in Amsterdam € 0,60 cent. Voor het rekenvoorbeeld gaan we uit van € 0,41 per kWh, een gangbaar tarief bij een aantal grote aanbieders. We gaan uit van dezelfde elektrische auto als in bovenstaand voorbeeld met een verbruik van 15 kWh pr 100 kilometer, geeft dat € 0,06 per kilometer aan energiekosten.

Snelladen 

Snelladen is niet alleen de snelste manier van laden, maar ook nog de duurste. Een tarief wat opzicht gangbaar is, is zo’n € 0,60 per kWh. Je bent dan € 0,09 per kilometer aan energiekosten kwijt. Bij sommige aanbieders, kunt u kiezen voor een abonnement van € 11,99 per maand, in dat geval betaal je € 0,35 per kWh. De abonnementsvorm is goedkoper wanneer je per maand voor meer dan 50 kWh laadt met de snelladers. Het komt er op neer dat het laden van 333 kilometer of meer aan bereik per maand in ons voorbeeld. 

 

Wat doet een elektrische auto met je energierekening?

De elektrische auto zal een grote invloed hebben op je energienota. We zullen het toelichten met een rekenvoorbeeld: Een elektrische auto die uitgerust is met accucapaciteit van 24 kWh en een gemiddeld verbruik van 0,2 kWh heeft een actieradius van 120 km. Met een energieprijs van €0,20 cent kost het opladen van deze auto €4,80. Dit komt neer op €0,04 cent, dus feitelijk is het over het algemeen minder dan de helft wat je betaald op benzine. Op jaarbasis, uitgaande van 20.000 gereden kilometers per jaar, dan zal de energierekening met €800 per jaar toenemen. 

De energierekening per gezin was in 2019 zo’n €1.910 (bron: Milieucentraal.nl)

Als u dit meeneemt in het rekenvoorbeeld dan krijgen we het volgende; een gemiddeld gezin zou met een middelgrote elektrische auto op een totale energierekening van €2.710 per jaar uitkomen. Dit zou betekenen dat je auto verantwoordelijk is voor een derde van u energienota. Als je een zwaardere EV neemt of als er meer dan 20.000 km gereden wordt, dan zal dit invloed hebben op uw energierekening 

 

Installatie

EV Company verzorgt de volledige installatie van uw laadpaal. Onze gecertificeerde monteurs installeren op elke gewenste locatie in Nederland. Wij hebben diverse installateurs met een landelijke dekking die veel ervaring hebben met het installeren en monteren van laadpalen.

 

Onderhoud

Een traditionele auto met een verbrandingsmotor heeft al snel meer dan tweehonderd draaiende onderdelen in de aandrijflijn. Dit houdt in dat stuk voor stuk onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage en onderhoud nodig hebben of af en toe vervangen moeten worden. Een elektrische auto heeft minder dan twintig draaiende delen in de aandrijflijn, hierdoor bent u minder geld kwijt aan reguliere onderhoud. Zaken zoals olie verversen, vervangen van koppeling, nieuwe bougies of distributieriem. De grootste slijtageonderdelen bij een elektrische auto zijn de banden en de remmen, al gaan ook die laatste doorgaans een stuk langer mee dan bij een traditionele brandstofauto, omdat je natuurlijk veel gebruik maakt van remmen op de elektromotor.

 

Waar kan je laden (Thuis-Publiek)

Thuis

Als je kunt parkeren bij je eigen woning, kun je laden via het stopcontact vanuit thuis of je eigen laadpaal. Een gewoon stopcontact is voldoende voor auto’s die niet sneller als met 3,7 kW kunnen laden, maar een speciale lader is meestal wel een stuk praktischer.  Bij ons kunt u kiezen voor een lader voor aan de muur, in een garage of letterlijk een laadpaal. Een eigen laadpaal scheelt veel gedoe.

Publiek

Publieke laadpalen vind je via websites of apps, die toestemmingen vragen om je locatie in te zien. Je ziet niet alleen waar ze staan, maar ook hoeveel vermogen de publieke laadpalen hebben, ook kunt u zien of ze bezet zijn. Ook krijgt u gemakkelijk de kosten te zien. Om gebruikt te kunnen maken van een laadpaal heb je een laadpas nodig. Die zijn er in de vorm van een druppel (sleutelhanger) of op een creditcard formaat. Wij hebben ook onze eigen EV laadpas. Onze laadpas is gratis aan te vragen. 

Translate »