020-7657000

Thuisladen is de voordeligste vorm van opladen. De gemiddelde laadtijd van een elektrische auto die thuis wordt opgeladen ligt tussen de 6 en de 10 uur. Wanneer een auto aan een DC snellader wordt gekoppeld, kan de elektrische auto tot wel 6 keer sneller opladen. Dit biedt voordelen voor ev gebruikers die bijvoorbeeld op vakantie gaan, zakelijke bestuurders die lange afstanden rijden op een dag of mensen die thuis geen laadvoorziening hebben. Echter is dit wel een stuk duurder dan thuis laden.
In het volgende artikel wordt uitgelegd hoe de stroom werkt en wat de verschillen zijn tussen normaal laden en snelladen.

 

Hoe werkt de stroom?

De elektriciteit waarmee auto’s opgeladen kunnen worden is – net als elektriciteit in het algemeen – niet altijd hetzelfde. Er is wisselstroom (Alternate Current, AC) en gelijkstroom (Direct Current, DC). AC is het soort elektriciteit dat door het stroomnet wordt gebruikt, aangezien deze elektriciteitssoort het voordeligst over lange afstanden is over te brengen en makkelijker van hoogspanning is te transformeren naar midden-/laagspanning. De accu’s en batterijen van elektrische apparaten gebruiken echter DC, omdat wisselstroom niet opgeslagen kan worden in een batterij.

 

AC vs DC laden

AC-laden: de standaard laadpaal
Een gewone laadpaal levert wisselstroom, dus daarmee kan je AC-laden. De auto zet deze elektriciteit met een ingebouwde omvormer zelf om in DC-/gelijkstroom, zodat de elektriciteit in de batterij opgeslagen kan worden. AC-laden is voordeliger dan DC-laden. Dit komt doordat de AC-laadpaal zelf voordeliger is en ook lagere aansluitkosten heeft. Doordat de stroom direct uit het net komt hoeft er bij een AC-laadpaal geen omvormer in de paal geïnstalleerd te worden. Dit is bij een DC-laadpaal wel noodzakelijk.

Hoe snel AC-laden precies gaat hangt af van het vermogen van de laadpaal. Het vermogen van de omvormer in de elektrische auto is hierin ook een factor. Een AC-laadpaal heeft afhankelijk van het type een vermogen van 3,7 tot 22 kW en heeft een laadsnelheid van 15 tot 90 km/u. De laadsnelheid is dus mede afhankelijk van de specifieke aangekoppelde auto. Een publieke laadpaal is meestal 11 kW.

Doordat het een voordeligere techniek is heeft AC-laden vanuit kostenoogpunt de voorkeur op DC-laden. Als een auto tijdens het (voor langere tijd) parkeren wordt geladen maakt ook de langere laadtijd van AC-laden ten opzichte van DC-laden niet zo veel uit.

DC-laden: de Snellader
Doordat gelijkstroom zoals gezegd minder weerstand heeft, kan men met deze elektriciteitssoort sneller laden. Snelladers zijn dan ook DC-laders. Nog steeds moet hierbij de elektriciteit uit het stroomnet worden omgezet van AC naar DC, maar bij snelladers gebeurt dit al in de lader zelf. De elektriciteit die naar de auto loopt is dus al de ‘snelle’ DC-elektriciteit. DC-laden is dus sneller, maar ook iets duurder omdat er meer capaciteit van het stroomnet wordt gevraagd en de laadpaal en de stroomaansluiting duurder zijn.

Het laadvermogen van een snellader is over het algemeen 50 kW, met een laadsnelheid van 200 km/u (ook weer afhankelijk van de aangekoppelde auto). Er zijn echter ook nog krachtigere snelladers. Niet iedere elektrische auto is geschikt voor DC-laden, hoewel de niet-geschikte modellen in de praktijk slechts sommige oudere types zijn. Om dit zeker te weten kunt u de fabrikant raadplegen of uw auto geschikt is voor snelladen. Het DC-/snelladen heeft vooral de voorkeur wanneer de auto onderweg bijgeladen moet worden. 

 

 

Translate »